Tempoyak pucuk ubi dengan petai
Tempoyak Pucuk Ubi dengan Petai
RESIPI | Kalini ni saya nak share hidangan unik yang berasal dari Negeri Sembilan iaitu Tempoyak pucuk ubi dengan petai . Hidangan ni memang famous suatu ketika dulu dan menjadi hidangan biasa bagi orang dulu-dulu. Kebiasaannya mak- mak akan masak hidangan tempoyak pucuk ubi ni jika kehabisan lauk .
Orang tua-tua dulu mencari daun-daun yang boleh dimakan di sekitar kawasan rumah .Antara daun-daun yang boleh dibuat tempoyak ialah daun pucuk kaduk,daun pucuk ubi,daun pucuk mangun,daun pucuk keladi,daun pucuk cemperai,daun pucuk lidah kerbau dan lain-lain lagi .
Nak tahu cara pembuatannya? jum saya share resipi tempoyak pucuk ubi dan petai yang sedap ni :)
BAHAN - BAHAN :-
- Pucuk ubi
- Petai
- Tempoyak
- 3 batang serai (diketuk)
- Cili padi
- Santan
- Serbuk kunyit/kunyit hidup
- Garam
- Ikan bilis
CARA MEMASAK :-
- Racik halus pucuk ubi yg telah dibilas dengan air bersih dan asingkan ke dalam bekas.
- Kisarkan cili padi, serbuk kunyit, ikan bilis bersama sedikit air.
- Tuangkan ke dalam bekas dan ketepikan terlebih dahulu.
- Masukkan tempoyak ke dalam blender dan kisar hingga halus.
- Kemudian, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis semua bahan yang dikisar hingga naik bau.
- Tambahkan serai, serbuk kunyit dan petai.
- Masukkan santan dan pucuk ubi yang dicelur.
- Masukkan garam secukupnya.
- Kacau rata dan masak hingga pucuk ubi bertukar lembut.
- Tempoyak Pucuk ubi dan petai siap untuk dimakan :)
Nampak sedap dan lazatkan ? Jum berperang di dapur .Masakan ni sebenarnya mudah hanya cara penyediannya sahaja lama sedikit .Sebabnya perlu meracik halus pucuk ubi tersebut .
- SELAMAT MENCUBA!
Comments
Post a Comment