Cara buat Shellout sendiri di rumah
Cara Buat Shell out di Rumah senang jerr!
![]() |
Shellout yang saya plating huhu |
RESEPI | Hi assalamualaikum semua ! Post kalini saya nak kongsikan mengenai hidangan seafood iaitu shellout .
Orang kata kalau nak makan shellout jer kena pergi kedai makan atau restoran kan ? Haa kalini kita boleh makan shellout dekat rumah je ! Portion untuk makan pun lagi best kan? Tak payah catu mcm dekat kedai .suka hati nak makan banyak mana 😲😋 huhu.Tapi kalau macam saya makan cukuplah sekadar sekali tambah .
Masa-masa terluang ni saya dengan umi buat shellout kat rumah ! Plastik putih untuk makan pun kami beli .Kami buat sebiji macam dekat kedai atau restoran shellout tau ! Ok tanpa berlengah jum saya belanja video kami masak dan juga cara-caranya !
BAHAN- BAHAN :-
Bahan kisar
• bawang merah kecik 10 biji nk lebih pun ble
• bawang putih 6 ulas
• halia 1/2 inci
•cili kering ( dua senduk )
Bahan hirisan
• 1 biji bawang holand
• 2 biji cili merah potong memanjang
• 2 biji buah tomato
• cili padi ikut suka bnyak mana nak
• 2 batang serai ketuk je
Bahan tambahan:
•serbuk cili 2 sudu makan
•serbuk kari 2 sudu makan
•sos tiram,sos cili,sos tomato,sos plum 3 rasa dan sos lada hitam
CARA-CARA MEMASAK :-
1-Tumis bahan kisar masukan serai sekali sampai naik bau
2-Masukkan cili serbuk dua sudu , serbuk kari dua sudu pakai sudu besar
3- Masukkan sos cili,sos tiram,sos lada hitam,sos plum tiga rasa dan sos tomato .
4- Kacau sampai garing baru masukan udang,kupang,kerang,jagung,sotong,sosej dan kacang buncis (pastikan semua bahan dah direbus awal)
5- Kacau sampai mesra masukan air sikit atau air kukusan seafood kemudian masukan bahan hirisan kacau sampai sebati dan dah siap .
![]() |
Shellout ni sedap tau ! Makan bersama family lagi best |
SELAMAT MENCUBA !
Comments
Post a Comment