Kuih ketayap sedap
Kuih Ketayap Sedap Berlemak
![]() |
Kuih ketayap ni sedap lagi-lagi makan masa panas-panas ! |
Resepi ni untuk korang yang rajin nak buat minum petang bersama keluarga. Jom mulakan.Btw saya tulis blog ni sambil dengar cerita seram 😂.
BAHAN-BAHAN :-
Untuk INTI kuih ketayap
• 1 biji kelapa parut
• 1/2 cawan gula melaka campurkan dgn air
• 1/2 cawan gula pasir
• 2 helai daun pandan
• 1/2 tsp garam
P/S :- kalau ada durian lagi sedap
Untuk KULIT kuih ketayap :-
• 2 Cawan tepung gandum
• 2 1/2 cawan santan cair
• 1/2 jus pandan ( kisar dlm 5 helai daun pandan+ air)
• 1 biji telur
• sedikit pewarna makanan hijau
• 2 tbsp minyak masak
• 1 tsp garam
CARA-CARA MEMASAK :-
1- Masak gula melaka dengan air terlebih dahulu sehingga mendidih. Kemudian tuangkan isi kelapa parut kedalam air gula melaka diikuti dengan gula dan garam secukupnya.
2-Jika ada durian boleh carikkan isi durian dan masak bersama kelapa tadi jika tiada tak mengapa.
3- Untuk kulit ketayap , kita perlu potong 5 helai daun pandan dan diblend bersama 1/2 cawan air , blend sehingga halus kemudian tapis dan asingkan jus pandan tersebut.
4- Masukkan 2 cawan tepung gandum ,1/2 cawan jus pandan ,2 1/2 cawan santan cair , sebiji telur , 1tsp garam,sedikit pewarna makanan hijau dan 2 tbsp minyak kedalam blender kemudian blendkan sehingga sebati.
5- Tapiskan adunan untuk pastikan adunan betul-betul halus .
6-Panaskan non-stick pan ,tuangkan sesudu minyak masak dan ratakan minyak di pan tersebut dengan tisu.
7-Tuangkan adunan keatas pan dan ratakan menjadi bulat .
8-Sendukkan inti kelapa untuk diletakkan diatas kulit ketayap.Gulung dan lipat dengan kemas.
9-Kuih ketayap sudah siap untuk dimakan .
![]() |
Ni kuih ketayap pandangan atas .Nampak sedap bukan? |
SELAMAT MENCUBA ! BUAT TAU !
Comments
Post a Comment