Resepi kuih tepung pelita
Kuih Tepung Pelita Sedap Sepanjang Zaman
BAHAN UNTUK BASE HIJAU TEPUNG PELITA
•1 cawan tepung beras .
•1 cawan gula .
•4 cawan air pandan (6helai daun).
• Pewarna makanan (hijau) boleh tambah untuk pekatkan warna .(Saya tak pakai sebab suka warna yang hijau asli.)
BAHAN UNTUK TOPPING PUTIH TEPUNG PELITA
•4 cawan santan atau [1 cawan santan pekat + 3cawan air (Kalau guna santan kotak KARA) ].
•1 cawan tepung beras.
•1 1/2 sudu kecil garam (untuk lemak-lemak masin).
CARA-CARA MEMASAKNYA :-
1-Buat base hijau dahulu.Masukkan 1 cawan tepung beras ,1 cawan gula,4cawan jus pandan kedalam periuk.Masakkan dengan api sederhana.
2-Kacau sehingga menjadi kental sedikit.Kalau dah masak adunan akan keluarkan percikan seperti percikan larva.
3-Tuangkan adunan base hijau kedalam mangkuk atau kotak daun pisang yang dibuat sendiri.
4-Kemudian,buat topping berwarna putih pula.
5-Masukkan 1 cawan tepung beras , 4 cawan santan atau 1cawan santan kotak+3 cawan air,dan 1 1/2 sudu kecil garam kedalam periuk .Kacau sehingga masak.
6-Tuangkan topping putih diatas base hijau tadi.Biarkan kuih sejuk seketika pada suhu bilik.
7-Kemudian masukkan kuih kedalam peti ais dan biarkan semalaman untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap.
8-Selamat makan.
![]() |
Kuih tepung pelita |
Btw.. saya guna tepung beras cap teratai ok .
Comments
Post a Comment